Monuments and territory

The vocation of the MHC of spreading the history of Catalonia all over all the country materializes with its close collaboration with numerous museums and other cultural and heritage institutions in Catalonia. The museum also collaborates in the dissemination and promotion of the monuments owned by the Generalitat de Catalunya.


The main objectives of the Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya (xMHC) is the improvement of the collections management, the improvement of the equipments and the deployment of joint work programs. The common policies will benefit upon the quality of the equipments, of the professional practices and of the activities and services; in the documentation and conservation of collections; and in the promotion and utilization of the new technologies of the communication. Web: www.xmh.cat


The Centre of the Contemporary History of Catalonia was founded by Decree 80/1984, approved by the Executive Council of the Government of Catalonia on 3 March 1984. Since 1985, the CHCC has been attached to the Department of Culture of the Government of Catalonia and is currently housed in the Palau de Mar, sharing the premises and services with the Museum of the History of Catalonia.


Logo Fundació Moret
 

Aquesta secció, que ofereix la pàgina web del Museu d’Història de Catalunya amb el suport de la Fundació Moret Marguí, a tots els seus visitants, presentarà setmanalment un document rellevant de la història de la Catalunya contemporània, del segle XVIII fins l’actualitat. 

Considerem la història en un sentit extens: història política, parlamentària, social, econòmica, religiosa, cultural, especialitzada... Presentarem documents rellevants de les èlits i del món popular: polítics i escriptors la majoria però també els oblidats com camperols o sindicalistes o bé els testimonis, des de professionals a periodistes.

Les seves aportacions ens acostaran a interpretacions i visions d’esdeveniments dels que poden ser actors o observadors i ens hi m mostren un punt de vista fresc i directe. No és el mateix la mirada d’un fred polític governamental que la d’un polític sensible al patiment de la mare d’uns nois que han d’anar a la guerra de Cuba o del Rif.

Esdeveniments rellevants i no només de la història institucional. Tant pot ser l’editorial d’un periòdic, la crònica d‘una militant anarquista tancada a la presó, el testimoni d’un missioner compromès a l’Amazones, un fragment de memòries, un manifest reivindicatiu, un fragment de les memòries d’un escriptor o d’un metge, la carta d’un exiliat republicà o el discurs d’un alt càrrec del poder que l’ha foragitat. Pel coneixement de la història interessa la diversitat tipològica dels documents que ens mostra el mosaic que la constitueix.   

Temàticament ens allunyem de la simple història documental oficial. La visió del testimoni popular ens serà ben present. Hi excel·leixen els materials de caràcter personal, és a dir memòries i dietaris, epistolaris... elements de clara connotació testimonial amb els documents convencionals com manifestos, parlaments, discursos, intervencions parlamentàries i, és clar, materials considerats menors, d’un poema satíric a una octaveta de denúncia o un article periodístic. Amb la voluntat de divulgar la història global a través d’aspectes puntuals.

Els presentarem, amb una breu introducció de contextualització i amb una imatge de referència. En un format breu, i destacant els aspectes més rellevants del seu contingut. Ho farem des de la pluralitat, amb rigor metodològic, amb l’exigència professional, des de l’interès i la curiositat per conèixer l’ahir per entendre l’avui.

Josep M. Figueres
Universitat Autònoma de Barcelona  


  Baixar
ImprimirPujar