Online exhibitions

Online exhibitions

Three hundred years ago, in the autumn of 1707, the Bourbon army that had conquered the kingdoms of Valencia and Aragon established a strong position in the western districts of Catalonia and occupied Lleida.

Visit now the online exhibit


L’exposició, organitzada conjuntament pel Museu d’Història de Catalunya i el Museu Nacional d’Hongria, dóna a conèixer les relacions que es van establir entre ambdós països al llarg del període medieval. Uns lligams que es van fonamentar sobre les estratègies matrimonials entre les dinasties governants d’ambdós països, les cases d’Aragó i d’Àrpad, i que van donar lloc a quatre matrimonis reials entre el segle XII i començament del XVI. Les protagonistes d’aquests enllaços són quatre princeses que esdevindran reines: Constança d’Aragó, Violant d’Hongria, Beatriu d’Aragó i Maria d’Habsburg. Totes elles afirmen el seu paper polític en el si de les estructures de poder de les corts medievals i representen quatre models diferents d’exercir la seva autoritat. Va estar exposada al Museu d’Història de Catalunya, Barcelona, 7 de maig - 2 d’agost  2009.

Visita ara l'exposició en línia.


Exposició sobre els centres penitenciaris franquistes. La vida a la presó, el règim carcerari, les presons de dones, els judicis, els carcellers, les famílies dels presos. Un recorregut per la vida de tots aquells que varen patir la manca de llibertat i tractes vexatoris per defensar unes altres idees. Va estar exposada al Museu d’Història de Catalunya, Barcelona, 27 de novembre 2003 -12 d’abril 2004

Visita ara l'exposició en línia.


Entre 1450 i 1750, moltes regions d’Europa van patir la cacera de bruixes. Els càlculs més ponderats apunten la xifra de 110.000 persones processades i de no menys de 60.000 execucions. Les víctimes van ser, arreu, molt majoritàriament dones pobres, sovint velles, que vivien soles. A Catalunya es van produir més de 400 execucions. Tot i que s’han documentat processos als segles XV i XVI, la repressió va prendre un caire generalitzat i massiu durant els anys 1616-1622. En un context de crisi econòmica i de maltempsades, les suposades bruixes van ser acusades de pertànyer a una secta universal presidida pel dimoni i de provocar assassinats, infanticidis i destrucció de collites. La iniciativa de la repressió va partir sovint de les comunitats locals. Els processos es van realitzar sense garanties jurídiques. Les tortures van ser habituals. La majoria de les encausades van acabar a la forca. Només algunes veus es van alçar contra aquella carnisseria. Va estar exposada al Museu d’Història de Catalunya. Barcelona, 25 de gener - 27 de maig 2007.

Visita ara l'exposició en línia.

Descarrega't el catàleg de l'exposició.


  Baixar
ImprimirPujar