Routes around Catalonia

Routes around Catalonia

El Museu d'Història de Catalunya presenta diferents propostes per conèixer la història del nostre país a partir de la visita als conjunts monumentals:

  • Les Rutes per la història ens permeten recòrrer el país i per conèixer un determinat període històric a partir de la visita de diferents monuments.
  • Els Itineraris al voltant dels monuments permeten conèixer l'entorn arquitectònic, urbanístic i natural on s'ubiquen.

Entrada conjunta on podrà gaudir d’una visita pels tres monestirs de La Ruta del Cister: 

- Reial Monestir de Santes Creus
- Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona
- Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

L’entrada inclou la visita guiada al Monestir Vallbona de les Monges, i les entrades de forma lliure sense guia al Monestir de Santes Creus i Poblet.


La Ruta 1714 ens convida a visitar alguns dels escenaris protagonistes de la guerra de Successió (1705-1714), tant per la seva importància en els fets bèl·lics, com per la seva dimensió social i cultural.

 - Seu Vella de Lleida
 - Universitat de Cervera
 - Torre de la Manresana
 - Castell de Cardona
 - Casa Rafael Casanova
 


Domus Templi, les cases del Temple, ens convida a conèixer algunes de les comandes dels templers a la Corona d’Aragó:
-Castell de Monzón (Osca)
-Castell de Gardeny (Lleida)
-Castell de Miravet (Tarragona)
-Castell de Tortosa (Tarragona)
-Castell de Peñíscola (Castelló)


El conjunt monumental del castell de Cardona és el resultat de la necessitat de controlar l’accés a la sal que aquí aflorava sobre la terra. Una doble realitat, sal i castell, que es conjuga amb un tercer element d’interès com és la vila de Cardona, identificada amb l’actual centre històric de la població. Us proposem la visita dels principals elements d’interès que integren el trinomi conformat pel castell, la seva vila i els afloraments salins.


Durant el segle IX el territori de l’actual comarca de l’Anoia està situat entre els comtats d’origen carolingi i la frontera superior d’Al-Andalus. És un espai poc habitat, insegur i sense cap tipus d’organització política.
A partir del segle X els comtats oberts a la frontera s’expandeixen lentament vers el sud i l’oest. La iniciativa de famílies vescomtals i vicarials i d’eclesiàstics poderosos va engrandint els dominis dels comtats de Barcelona i Manresa fortificant i repoblant grans extensions de terres entre les quals hi ha la conca d’Òdena i gairebé tota la resta de la comarca.


El conjunt monumental de la cartoixa de Santa Maria d’Escaladei forma part del parc natural de la serra del Montsant. Una sèrie d’estructures de gran interès històric envolten la cartoixa. Itinerari circular per conèixer la forma de viure dels cartoixans i les transformacions que van introduir en el paisatge.


Possibles itineraris a l’entorn paisatgístic del recinte monumental de Sant Miquel d’Escornalbou: la plaça, la font del Sarraí, el passeig dels frares, l’ermita de Santa Bàrbara i l’entorn de la muntanya. Els tres itineraris ofereixen al visitant l’oportunitat d’observar les diverses construccions vinculades al castell i monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i de comprendre’n l’evolució històrica, contextualitzada dins del seu entorn. No necessàriament s’han de fer tots, ja que no es tracta d’un recorregut circular.


A més de l'antiga catedral, al turó de la Seu Vella s'hi pot visitar la Suda, un palau fortalesa andalusí, i la fortificació militar que es va anar gestant des de la segona meitat del s.XVII fins ben avançat el s. XIX. Aquest tosal, amb la Seu Vella i la Suda, declarades monument nacional als anys 1918 i 1931, respectivament, i totes les muralles que l'envolten han esdevingut un conjunt monumental singular que us proposem recórrer.


Els monjos cistercencs fundadors procedien del monestir francès de la Gran Selva. Les primeres pedres les col·locaren a Valldaura, prop de Barcelona, però el lloc era massa a frec dels monestirs de Sant Cugat i de Montserrat. Un any després ho intentaren a l’Encosa, prop de la Llacuna, on trobaren unes terres molt secalloses.
Per fi, l’any 1160, en temps de Ramon Berenguer IV, sota la serralada de Montagut i a la vall del Gaià van fundar el Monestir de Santes Creus.


El conjunt monumental de la serra de Rodes, encapçalat pel monestir de Sant Pere, es complementa amb una sèrie de monuments i d’estructures de gran interès històric que ens poden ajudar a comprendre el funcionament del gran centre de poder feudal que va ser l’abadia i l’evolució paisatgística del seu entorn: el palau de l’Abat, el castell de Verdera, l’església de Santa Elena i el poble de Santa Creu de Rodes.


  Baixar
ImprimirPujar