Next exhibitions

Next exhibitions
 

L’emigració del Marroc vers Catalunya es va iniciar fa ja més de mig segle. Aquesta mobilitat humana, que va començar a finals de la dècada dels seixanta del segle passat i ha perdurat fins avui de manera extensiva arreu del territori català, ha construït un lligam estable entre ambdues societats. Actualment, prop de tres-centes mil persones d’arrels marroquino-catalanes viuen a Catalunya, i una cinquena part d’elles ja han nascut en aquesta terra.

L’experiència migratòria ha configurat la memòria particular de moltes famílies d’origen marroquí, que han vist néixer i créixer aquí els seus fills, amb la qual cosa han transformat l’emigració en arrelament. Un arrelament que es troba en procés i que és resultat de la interacció i el contacte amb la societat catalana que, en major o menor grau, ha sabut oferir a aquest col·lectiu oportunitats per integrar-s’hi. 

Inauguració dijous, 22 de desembre, a les 19h amb servei de tes i pastes típiques del Marroc.

Visita gratuïta.

Més informació >>

 

De març a juny de 2017

L’exposició mostrarà com ha evolucionat la representació femenina en els mitjans de comunicació de masses durant la segona meitat del segle XX mitjançant un recull d’imatges provinents de diferents formats (fotografies, cinema, televisió, publicitat, etc.).

La manera de representar la dona als mitjans va tenir gran impacte en la construcció de l’imaginari col·lectiu sobre el fet de ser dona i va marcar estils, modes i cànons estètics.

La representació femenina als mitjans es contraposarà amb les mobilitzacions i els avenços fonamentals que es van fer pel reconeixement dels drets de les dones al llarg d’aquests anys i que van fer palès la necessitat de fer una relectura del paper subsidiari que se’ls atorgava en la cultura popular.


De març a setembre de 2017

El tema dels templers ha captivat l’interès i la imaginació de diverses generacions. Novel·les i llegendes han col·laborat a alimentar un mite que sovint ha superat la barrera de la realitat.

La mostra esdevé la primera gran exposició a Catalunya dedicada a conèixer d’una manera rigorosa i atractiva qui eren realment els templers, endinsant els visitants en un episodi tan apassionant de la història mundial com van ser les Croades.

Àmbits de l’exposició: el món mediterrani en els albors de la Croada; la idea de guerra santa i la Primera Croada; els templers; història de l’ordre del Temple; els templers a la Corona d’Aragó; la desfeta del Temple; i la llegenda.

Pretén transmetre al gran públic la importància real del llegat templer; mostrar com el pensament màgic i acientífic pot apropiar-se d’un fet històric per al seu benefici comercial; i convidar a l’espectador a reflexionar sobre el fet de la violència religiosa, una realitat que per desgràcia avui encara no està superada.

Organitzada pel Museu d’Història de Catalunya i comissariada per l’historiador Ramon Sarobe.


  Baixar
ImprimirPujar